Randwick Apartments

The Randwick Apartments were a key project for sustainability at a time when developer driven construction ran rampant throughout the Eastern Suburbs with little regard for any responsibility to our climate.

The building consists of 12 x 5 star energy rated apartments (when 5 star was the maximum achievable) largely achieved by orientating the building contrary to the expected and towards the northern neighbours. The orientation allowed maximisation of solar access, light and northerly breezes to the apartment interiors and quality warm balcony and terrace areas on the northern side.

Two separate lobbies and access stairs were provided to the apartments on the southern side to allow the elimination of any internal corridors and a resultant 2 and 3 sided apartment arrangement.

Being located on the highly trafficed (by both vehicle and pedestrian) Avoca Street, visual and acoustic privacy were paramount. Thicker glazing to the street apartments and balconies with operable aluminium screens allowed these challenges to be overcome whilst providing much needed shade on the western facade.

Key lessons were learnt on integrating a contemporary built form into largely a heritage location, with scale and modulation important. Exploration of eliminating ‘unusable’ bedroom balconies in apartments with privacy, shade and size all developed from a more typical failed model.

Kids bedrooms explored layout for greater functionailty and involved the placement of glazing, wall space (for the bed) and wardrobe placement in a way which provided a large play area to the majority of the room.

Gas hot water and cooking systems provide less demand on electrical usage.

View Gallery